Wat is een laser?

Laser staat voor light amplification by stimulated emission of radiation. Een laser is een geconcentreerde coherente monochromatische straal van fotonen. 

Coherent betekent dat de laserstralen in fase zijn met elkaar, de golven hebben op hetzelfde moment een golfmaximum en op hetzelfde moment een golfminimum. Monochromatisch betekent dat de laserstralen een specifieke golflengte hebben.

Wat zijn de Laserklassen?

Klasse 1          < 0,5 mW       Laser pointers

Klasse 2          < 1,0 mW       Speelgoed

Klasse 3A       < 5 mW          CD-spelers

Klasse 3B       < 500 mW      Therapeutische lasers (voor iedereen toegankelijk)

Klasse 4          > 500 mW      Chirurgische lasers (enkel voor dokters toegankelijk/destructieve lasers voor esthetische ingrepen)

Lasertherapie

Bij lasertherapie maakt men gebruik van absorptie van laserlicht. 

Toepassingen van Lasertherapie in de geneeskunde:

- biostimulatie (laagvermogen lasers)

- esthetische/chirurgische ingrepen (hoogvermogen lasers)

De diepte van de laserpenetratie is afhankelijk van de golflengte en het vermogen.

Wat zijn de effecten van Lasertherapie (biostimulatie)?

Low Level Laser Therapie en LED therapie zijn wetenschappelijk onderbouwd en FDA goedgekeurd. Wereldwijd wordt deze vorm van fotobiostimulatie met succes toegepast in de dermatologie, sportgeneeskunde, enz… Indien we door middel van fotobiostimulatie het gewenste resultaat willen bereiken, dienen we rekening te houden met de volgende factoren:

  • de diagnose
  • de golflengte
  • de dosering
  • het medicatiegebruik van de patiënt
  • de te gebruiken lichtbron (LED en/of laser)
  • de toegepaste techniek (vol contact of op afstand)

Bij oppervlakkige dermatosen kiezen we voor de rode LED vanwege zijn stimulerende werking op de fibroblasten in de bovenste lagen van de huid, maar indien we ook een fotobiostimulatie in het onderliggende weefsel wensen dan gebruiken we een combinatie van LED en IR laser therapie. De IR laser heeft een diep penetratievermogen en een stimulerende werking op de mitochondriën.

Vb. De Power laser wordt bij voorkeur gebruikt in vol contact bij behandeltijden tussen 10 sec-60sec. Vb. De Gigalaser kan op korte afstand (2 à 3cm) van het lichaam gepositioneerd worden rekening houdend met reflectie 7 tot 23 min. De Gigalaser combineert LED en IR lasers in een uniek toestel dat een oplossing biedt voor elk probleem, zowel oppervlakkig als diepgaand. Dankzij een scherm met drie wentelbare panelen en een bestralingsgebied van 500cm², werkt de Gigalaser rechtstreeks in op het probleemgebied en versterkt bovendien het omliggende weefsel. Het toestel werkt autonoom en veilig. Afhankelijk van de pathologie kiest men het gewenste programma. De patiënt kiest de voor hem comfortabelste houding ofwel zittend op een stoel, ofwel liggend op de behandeltafel. De mogelijkheid om LED en IR Lasertherapie te combineren in 1 behandeling geeft verbluffende resultaten.

In de praktijk benutten wij de voordelen van deze unieke fotobiostimulatie zeer frequent voor de behandeling van littekens (zowel oude als recente traumatische of postoperatieve littekens). Deze versoepelen en vervagen uitzonderlijk snel.

Bij inflammatoire dermatosen zoals herpes simplex en herpes zoster infectie neemt de duur van de ziekte sterk af en treedt er snel een duidelijke pijnvermindering op die je niet kunt bekomen met de klassieke behandelingsmethoden.

De heling van brandwonden en alle soorten ulcera vindt plaats met een derde tijdsduur vermindering en de geheelde huid heeft een opmerkelijk betere kwaliteit in verhouding met andere behandelingsmethoden. Na een trauma van de huid en het onderliggende weefsel (facelift, borstcorrectie, haartransplantatie, enz…) stellen we vast dat de oedeemvorming snel vermindert, dat er minder littekenweefsel wordt gevormd en dat de hersteltijd opmerkelijk verkort.

Fotobiostimulatie met de combinatie van rode LED en IR laser is uniek en geeft opmerkelijke resultaten zonder neveneffecten. De Gigalaser stimuleert ons eigen herstelsysteem en versnelt elke fase van het natuurlijke genezingsproces.

De biostimulatie zorgt voor een vergrote celenergie waardoor de celfunctie kan verbeteren.

Wat is een fractionele CO²-laser?

De MiXto SX (Lasering, Modena, Italy) combineert de ‘gouden standaard’ 10,6 μm golflengte met een unieke fractionele modaliteit. De MiXto SX beschikt over een gecomputeriseerde high speed scanner die microkolommen (180μ-300μ) van ablatie veroorzaakt, echter volgens een bepaald algoritme. Dit algoritme zorgt voor een maximaal tijdsinterval tussen 2 aanpalende microspots. Zo ontstaat er minder thermische beschadiging van de omliggende weefsels. Dit verklaart waarom een resurfacing met de MiXto SX uitgevoerd kan worden zonder een lokale of een perorale anesthesie, in tegenstelling tot sommige andere fractionele lasers. Bovendien is er een vrij korte herstelperiode (minimal down time) van 3 à 5 dagen.
Dat het hier om een CO2 laser systeem gaat, biedt een bijkomend voordeel. Naast de ablatieve werking is er eveneens een coagulerend effect met een thermisch cascade effect naar de diepte van de microkolom toe.
Dit resulteert in een vrij snelle contractie van de huid en opbouw van collageen op lange termijn (maximaal na 12 weken). Bovendien is de insstellingsmodus van het toestel dermate gesofisticeerd dat er een zeer grote range naar dieptewerking en kracht mogelijk is.
Naast de klassieke indicaties zoals rimpels, acné littekens en dyschromie zijn er tevens gunstige ervaringen bij striae distensae en verhoogde laxiteit van de huid van de oogleden (door retractie en collageenopbouw).
De MiXto SX is geschikt voor alle huidtypes en kan gebruikt worden in de hals, het décolleté en de handen.
Het aantal sessies varieert volgens de te behandelen afwijking. Voor oppervlakkige rimpels of een algemene opfrissing van de teint volstaat 1 sessie. De MiXto SX beantwoordt aan de huidige noden van de patiënt: beste resultaten met minimale down time.

Behandelingsvoorwaarden fractionele CO2 – laserbehandeling

Wat zijn de behandelingsvoorwaarden indien de patiënt ooit herpes heeft gehad?

Men start dan preventief met medicatie voor de behandeling. Dit om te voorkomen dat het herpesvirus zich zou manifesteren gedurende de eerste weken na de behandeling.  

Wat zijn de behandelingsvoorwaarden bij actieve acné?

Bij actieve acné kan deze gestimuleerd worden door de behandeling. Op zich vormt dit niet echt een probleem, men stimuleert alleen wat zit aan te komen doch het verhoogt wel het discomfort van de cliënt tijdens en de eerste weken na de behandeling.

Er wordt aangeraden eerst een behandeling te starten met medicatie en pas een fractionele laserbehandeling te voorzien wanneer de acné terug passief is.

Wat zijn de behandelingsvoorwaarden bij (permanente) fillers?

Fillers zijn geen probleem, maar de zones waar echter permanente fillers zijn aangebracht worden gemeden.

Is blootstelling aan de zon of zonnebank toegestaan?

Patiënten dienen 2 weken vóór en tot 12 weken na de behandeling een totale zonbeschermer te gebruiken en blootstelling aan de zon of zonnebank te mijden.

Doet de behandeling pijn?

De behandeling van deze techniek is pijnarm in vergelijking met andere technieken, doch de pijnervaring varieert per individu en per lichaamsdeel. Een licht kalmerend middel in combinatie met een pijnstillende zalf, maken dat de behandeling goed te verdragen valt.

Wat met de pijngevoeligheid tijdens de premenstruele periodes?

De pijngevoeligheid verhoogt opmerkelijk tijdens de premenstruele periodes.

Wat te doen na de behandeling?

De patiënt ondervindt na de behandeling een branderig gevoel dat 30 minuten tot 3 uur zou kunnen aanhouden, wanneer men een hydraterende lotion aanbrengt op de behandelde zone, zal dit het ongemak verlichten. Na twee of drie dagen, zal de roodheid van de huid geleidelijk evolueren naar een bruine teint. Vanaf dit moment is het mogelijk het afpellen van de korstjes te bespoedigen door meerdere keren per dag een badhanddoekje te drenken in een door de dokter voorgeschreven vloeistof, en op die manier de vloeistof een tijdje te laten inwerken op de behandelde zone. Naargelang de intensiteit van de behandeling zal er roodheid en een tijdelijke zwelling optreden.

Wat is de duurtijd van de periode van „genezing“ 300µm?

Het gelaat: ~ 5 - 7 dagen                                       

De hals: ~ 7 dagen                                                                                   

Decolleté en handen:~ 10 dagen.

Roodheid 14 dagen tot een maand. 

Wat is de duurtijd van de periode van „genezing“ 180µm?

Het gelaat: ~ 8 - 10 dagen

Roodheid 1 tot 3 maand.

Wanneer is het optimaal resultaat zichtbaar?

Aangezien, na de behandeling, het collageen nog enkele maanden gestimuleerd blijft is het optimaal resultaat zichtbaar na 6 maand.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor rimpels, acné?

In principe 1 behandeling.

Acné littekens en striae vragen meerdere behandelingen en dit met een minimum tussentijd van 3 maand.